8.26.2014

Моніліальний опік або плодова гниль

Моніліальний опік (яблуні, груші) або плодова гниль - це захворювання, що вражає рослини не тільки зерняткових, але і кісточкових порід. Збудник – надзвичайно небезпечний гриб, що уражає не тільки плоди, а й вегетативні частин рослини. Проявляється хвороба у вигляді гнилі плодів та ягід. Майже всі культури вражаються цією хворобою. Якщо сад недоглянутий, це може привести до 100% загибелі плодів. Якщо на рослинах або під ними залишилися муміфіковані заражені плоди, то подальше поширення хвороби гарантоване. Зберігається збудник хвороби 2 роки навіть на землі.

Плодова гниль (моніліоз) може проявлятися у весняний період в формі зміни квітами кольору на бурий відтінок з подальшим всиханням. Потім можуть засихати плодушки, зав'язі та навіть однорічний приріст. Яблуні та груші стоять немов обпечені.
Але все ж масово проявляється в період коли у другій половині літа підвищується температура і вологість повітря. Через ранки отримані в результаті діяльності шкідників, від хвороб (парші) або інших ушкоджень (гілками, інструментами) проникають в плід спори гриба, розвиваючись викликають загнивання. Спочатку з'являється бура пляма, яка поширюється за 10 днів. Спори розташовані в білих горбках розміщених концентричними колами. Багато плодів опадає, а що залишилися муміфікуються прямо (засохлі синьо-чорного кольору) на дереві й стають джерелом зараження. Якщо ураження моніліальним опіком велике, то яблуні і груші можуть скидати листя, з'являється некроз тканин кори.
За літо гриб опіку яблуні та груші розвивається в декількох поколіннях.
При зберіганні моніліальний опік не дасть плодам спокою. Здорові яблука та груші при контакті з хворими заражаються. Незабаром бура пляма гнилі поширюється на весь плід. Особливо при температурі зберігання вище +2 ˚ С. Втрачаються смакові якості, змінюється консистенція м'якоті.
Плодова гниль на яблуні Плодова гниль на груші
Плодова гниль на сливі

Заходи боротьби з захворюванням - моніліальним опіком яблуні, груші (плодовою гниллю)
• Найперші профілактичні засоби - це збір восени всіх муміфікованих плодів, а в період вегетації всіх гнилих і уражених з наступним їх спалюванням.
• Засохлі гілки вирізати, захопивши живу тканину і спалити.
• Проводити боротьбу зі шкідниками. Адже зараження відбувається через пошкодження зроблені ними.
• При збиранні намагайтеся якомога акуратніше знімати плоди.
• Дотримуйтесь умови зберігання плодів, підтримуйте необхідну температуру і вологість. Гриб може викидати спори навіть при +2 ˚ С. Тому в сховищі може статися зараження хворобою і відповідно спостерігатися гниття плодів.
• Боротьба із захворюваннями груші та яблуні за допомогою фунгіцидів: Хорус (перша обробка під час відкриття бутона, друга – після закінчення цвітіння); Свіч( через два тижні після цвітіння, друга – за місяць до збирання урожаю).
• Проводити обробку 1% бордоською сумішшю: перший раз, коли виходить бутон, другий – після цвітіння, третій раз – через 14 днів.
• Після збору врожаю, перед початком листопада, крону дерев та під деревами, де в цей час перебуває весь запас гнилей та парші, обприскати 6% розчином сечовини (600 г на 10 л). Рано на весні повторити.
• Боротися з плодовою гниллю потрібно не разовими заходами, а регулярно. Важливо не залишити спор гриба в саду.
ГАРНОГО ВРОЖАЮ!