8.05.2014

 Райка

Райка- один з чеських сортів одержаний шляхом схрещення сортів Чемпіон і Катька. Дерево середньої величини, утворює посередньо розлогу крону з великою кількістю плодушок.
Окрім генетичної стійкості до парші яблуні відрізняється також малим ураженням борошнистою росою. Сорт Райка дуже рано починає плодоносити, схильний до періодичності плодоношення. Плодоносить так само інтенсивно як і Чемпіон, вимагає прорідження зав’язі з одночасним літнім обрізуванням. Сорт диплоїдний, цвіте в середні строки цвітіння яблунь.
Плоди середнього і великого розмірів, кулясті, дещо асиметричні, з делікатним ребруванням навколо оцвітини. Шкірка гладка, жовта, значна частина покрита оранжевим рум’янцем. Оржавіння може поодиноко з’являтися навколо плодоніжки. М’якуш жовтуватий, середньо-зернистий, соковитий і ароматичний, досить смачний. Райка смаком нагадує сорт Чемпіон.
Збір плодів для зберігання припадає найчастіше на ІІ чи ІІІ декаду вересня. Очікування відповідного забарвлення і величини плодів може спричинити перезрівання яблук на дереві. Плоди цього сорту не мають схильності до опадання перед збором врожаю. В холодильнику плоди можна зберігати 5-6 місяців, а в умовах з урегульованим газовим середовищем ще на 2 місяці довше.
Райка через те що мало уражується хворобами разом з тим і проста у догляді рекомендується для присадибного садівництва. Добре росте як на карликових підщепах так і на середньорослих. Однак вимагає стосовно додаткових заходів з метою поправки якості плодів. Належить пам’ятати, що плоди схильні до ураження гіркою підшкірною плямистістю, тому обов’язковим для сорту є додаткове позакореневе підживлення вапном.

Немає коментарів:

Дописати коментар