8.05.2014

 Топаз

Топаз – імуннний до парші чеський сорт. Виведений зі схрещування сортів «Ванда» ? «Рубін». Цей сорт набув широкого розповсюдження в екологічних садах Європи.

Дерево росте дещо сильно, але коли вступає в плодоношення ріст слабшає. Крона округла, дещо загущена з великою кількістю кільчаток. Має меншу здатність до оголення гілок ніж Рубін і Рубінола. Поруч із цілковитою імунністю до парші, сорт слабо уражується борошнистою росою, середньо вразливий до хвороби кори та бактеріального опіку. Сорт диплоїд, цвіте в середньопізній період.
Кращі запилювачі: Елізе, Пінова, Райка, Рубінола, Бреберн.
Плоди середнього розміру або великі, дещо сплюснуті. Шкірка тонка, гладка, суха, зелено-жовта в 40-70 % оранжево-червоним рум’янцем. Величина і інтенсивність рум’янцю залежить від способу формування крони, найкращий при веретеноподібній кроні. М’якуш кремовий, щільний, дуже соковитий, кисло-солодкий, дуже смачний.
Знімальна стиглість. Збір плодів залежно від сезону проводять від третьої декади вересня до другої декади жовтня.
Зберігання. Плоди сорту Топаз зберігаються в звичайному холодильнику 5-6 місяців, а в умовах контрольованого газового середовища до 8 місяців.

Немає коментарів:

Дописати коментар