Сорти слив
Ренклод колгоспний. Сорт отриманий І. В. Мічуріним від схрещування сорту Ренклод зелений з терносливою. Це один з кращих сортів сливи. Має високу морозостійкість, рясну врожайність і раннє дозрівання плодів. Служить стандартним сортом в Ленінградській, Калузької та інших областях. У пору плодоношення вступає рано - на 4-5-й рік. Плодоносить щорічно більше на букетних гілочках і частково на однорічному прирості. Дозрівання дружне - у другій половині серпня. Середній урожай з восьмирічного дерева - 9 кг (максимальний - 18 кг), з одинадцятирічного 39
кг (максимальний-51 кг). Сорт самобезплідний. Запилювачі: Скороспілка червона, Угорка московська, Ренклод терновий, Терн великоплідний.
За морозостійкостю не поступається місцевому сорту Скороспілка червона. Гладкий світло-сірий штамб дерева не пошкоджується опіками, морозом і не страждає від камедетечі. Квіткові бруньки до морозів більш стійкі, ніж у багатьох інших сортів домашньої сливи. Дерево середнього зросту (до 3 м), з округлою кроною, звисаючими гілками. Розмножується сорт щепленням. На сливі і терні швидко росте, на піщаній вишні в 8-10 років добре плодоносить. Кореневласні рослини у великій кількості утворюють порослі. Плоди округлої форми, зеленувато-жовті, зверху покриті легким блакитним нальотом з добре помітними білими підшкірними крапками. Маса їх по 16-18 г. М'якуш жовто-зелений, ніжний, соковитий, солодкий з невеликою кислинкою. Кісточка невелика, округло-яйцеподібна, злегка випуклої форми, напіввідставша від м'якоті. Плоди придатні для споживання, як в свіжому вигляді, так і для переробки на компоти.
Сорти слив Скороспілка червона.

Дозрівання неодночасне і розтягнуте, починається у другій половині серпня. У міру дозрівання плоди осипаються. Урожай-кість хороша. У сприятливі роки з дорослого дерева (Середня смуга) збирають 20-35 кг. Плоди округло-овальної або яйцевидної форми, неравнобокие, трохи загострені і злегка округло-загнуті у вигляді тупого дзьоба до вершини. Шов добре помітний.
Забарвлення плодів рожево-червона, при повному дозріванні - темно-червона з синювато-сизим нальотом і різко вираженими темними підшкірними крапками. М'якоть жовта, щільна, пісочна, малосахарістая, у вологі роки прісна і мало-смачна. Кісточка середня, неправильної яйцевидної форми, з загостреним, кілька зігнутим кінцем і шорсткою комірчастою поверхнею, добре відділяється від м'якоті. Плоди придатні для вживання в свіжому вигляді і для переробки.
Сорт районований в Ленінградській, Московській, Рязанській, Тульській, Калузькій і інших областях. У суворі зими в центральних областях Нечорноземної смуги дерева повністю вимерзають до рівня снігового покриву і навіть до кореневої шийки. У пошкоджених морозами дерев спостерігається камедетечение. Квіткові бруньки менш стійкі до морозів, ніж деревина. Вони гинуть при температурі мінус 35 ° С. Однак Скороспілка червона серед місцевих сортів домашньої сливи найбільш зимостійка.
Сорти слив Пам'яті Тімірязєва.

Плодоносить на букетних гілочках і однорічних приростів. Дозрівання плодів - дружне, в першій половині вересня, майже не обсипається. Однак в холодні роки плоди дозрівають з великим запізненням. Сливи яйцевидної форми, жовтуваті, з красивим червоним рум'янцем, маса їх по 20-25 р. М'якоть жовта, середньої щільності, соковита, ароматна, солодка з невеликою кислотою, приємна на смак. Кісточка середнього розміру, від м'якоті відстає добре.
Плоди придатні для споживання у свіжому вигляді та для переробки на варення і компоти. Сорт районований в Московській, Рязанській, Тульській та інших областях.
Сорти сливи Іскра.
Опис сорти сливи. Дерева середньорослі, у молодому віці - з кроною широкопірамідальною форми, а більш дорослі округлої. Розмножується зливу кореневими порослями і окуліровкою. Кращі підщепа - сіянці місцевих сортів слив. Характерна особливість сорту - скоростиглість, щорічна і висока врожайність. Дворічні деревця починають плодоносити в розпліднику. На 2-3-й рік після посадки вони вже дають врожай.
У наступні роки врожаї зростають (з чотирирічних дерев збирають по 4-8 кг плодів, п'ятирічних - по 12 кг, з шести семирічних - по 16-20 кг). Плоди округлої яйцевидної форми, темно-червоного кольору з легким восковим нальотом (у холодні роки менше пофарбовані), маса їх по 15-17 г. М'якуш світло-жовтий, соковитий, кислувато-солодка. Кісточка невелика, добре відстає від м'якоті. Плоди придатні для вживання в свіжому вигляді і для переробки на варення і компоти. Сорт районований в Московській, Рязанській і Смоленській областях.
Сорти слив Угорка московська.

Порослеві дерева починають плодоносити на 5-7-й рік щорічно і рясно (25-35 кг з дорослого дерева). Плоди округло-овальної форми з ясно вираженим швом, темно-червоні, з синювато-фіолетовим нальотом, маса їх 22-28 Г. М'якоть жовта, щільна, соковита, кисло-солодка, приємного смаку. Шкірочка товста, грубувата, трохи гірчить. Кісточка середньої величини, овально-довгастої форми, добре відділяється від м'якоті.
Дозрівання плодів дружне - в першій половині вересня. У лежанні добре дозрівають, при цьому стають більш м'якими і кислий смак майже зникає. Плоди придатні для вживання в свіжому вигляді і для переробки на варення, компоти, а також для сушіння. Сорт районований в Московській, Рязанській і Тульській областях.
Сорт сливи Рекорд.

Зимостійкий, високоврожайний і скоростиглий. Починає плодоносити на 3 - 4-й рік. Дозрівання дружне - в кінці серпня. Плоди подовжено-овальної форми, сині, з сильним восковим нальотом, маса їх близько 35 г. М'якуш жовтувато-зелена, ніжна, щільна, соковита, кисло-солодка, гарної якості. Кісточка велика, яйцевидної форми, добре відділяється від м'якоті. Сорт районований в Московській і Рязанській областях.
Тульська чорна. Опис сорти сливи. Дерево розлога, з густою кроною. Дозрівання в кінці серпня - початку вересня. Плоди округло-овальної форми чорного _цвета, з сизо-голубуватим восковим нальотом, маса їх по 20 р. М'якоть жовта, з червонуватим відтінком, соковита, середньої щільності, солодка. Шкірочка тонка. Кісточка середнього розміру, добре відділяється від м'якоті. Сорт відрізняється доброю щорічною врожайністю (50-60 кг з дерева). Плоди придатні для використання у свіжому вигляді і для переробки на варення, а також для сушіння. Сорт районований в Московській і Тульській областях.
Сорт сливи Ганна Шпет.

Плодоношення починається на 5-6-й рік. Дерева довговічні, швидкорослі, з високою густою кроною округло-пірамідальної форми, кора на штамбі і основних гілках сірого кольору. Стійкий проти грибних хвороб і шкідників. Урожайність з 20-річних дерев сягає майже 200 кг плодів. Дозрівання у вересні, недружно. Плоди добре тримаються на дереві. Пошкодження плодовою гнилизною спостерігаються лише у вологі роки.
Плоди округлої та округло-яйцевидної форми, червонувато-фіолетові, з безліччю добре помітних підшкірних точок іржавого кольору, маса їх по 40 45 м. Шкірочка груба, з сизуватим восковим нальотом, легко відділяється від плоду. М'якоть зеленувато-жовта, щільна, кілька волокниста, порівняно гарного смаку - ароматна, соковита, помірно кисла і високоцукристого. Кісточка середня, зверху округлена, легко відділяється від м'якоті. Плоди придатні для вживання в свіжому вигляді і для переробки, а також для сушіння й заморожування. Сорт районований в Астраханській і Ростовській областях, Ставропольському і Краснодарському краях.
Сорт Угорка Пулковська

Сорт самоплодовий, але більш високі врожаї дає від запилення сортами Скороспілка червона і Угорка московська. Краще росте і добре плодоносить на вологоємність, суглинних і добре удобрених грунтах. Дозрівання пізніше - у другій половині вересня.
Плоди овальної форми, неравнобокие, з ясно вираженим швом, червоні, з підшкірними плямами, маса їх по 20-25 р. М'якоть жовтувата, кисло-солодка. Кісточка овальної форми, легко відділяється від м'якоті. Плоди придатні для переробки. Районований в Ленінградській, Псковській і Новгородській областях.
Скороспілка велика. Опис сорти сливи. Сорт народної селекції. У порівнянні з місцевими сортами - зимостійкий. Дозрівання в першій половині серпня. Врожайність щорічна і висока. Плоди овально-округлої форми, червоно-фіолетові, красиві, маса їх по 34 г. М'якуш оранжево-жовта, соковита, солодка з кислинкою, дуже гарного смаку. Кісточка велика, добре відділяється від м'якоті.
Угорка домашня, або Угорка звичайна.

Сорт самоплодовий, а при посадці з такими сортами, як Ганна Шпет, Угорка італійська та Ренклод Альтана, дає високі врожаї. Вимогливий до родючості і вологості грунту, на сухих і піщаних грунтах спостерігається осипання плодів. Плодоношення починається на 5-б-й рік.
Дозрівають плоди майже одночасно в кінці серпня - початку вересня. Зі збором врожаю поспішати не слід, так як кращим смаком володіють плоди, добре дозрілі на дереві. Здорові плоди майже не обсипаються. Врожайність щорічна і висока, 27-28-річні дерева дають по 180 кг плодів. Зберігаються 15 - 25 днів, їх можна перевозити на далекі відстані.
Угорка ажанська.

Сорт не дуже зимостійкий, тому краще росте в найбільш сприятливих грунтових і кліматичних умовах. У степових районах добре росте на багатих знижених і більш вологих грунтах. Плодоношення починається на 4-5-й рік. Дозрівають плоди майже одночасно, у другій половині серпня - початку вересня, не обсипаються.
Плодожеркою пошкоджуються мало, але страждають від мигдального семяеда. При частих і сильних опадів у період дозрівання на плодах з'являються тріщини, після чого вони уражаються грибними хворобами. Урожайність порівняно висока 12-річні дерева дають по 60 кг. Плоди обратнояйцевідной форми, з шийкою біля основи, червонувато-фіолетові, з іржавими плямами і сильним восковим нальотом, маса їх по 21 р. Шкірочка тонка, щільна, відділяється від м'якоті в період дозрівання. М'якоть зеленувато-золотава, слабоволокністая, ніжна, гарного смаку, середньої соковитості, високої схоронності, помірної кислотності. Кісточка невелика, кілька плосковатий, закруглена до верхівки, в більшості випадків добре відділяється від м'якоті.
Плоди придатні для споживання у свіжому вигляді та для переробки, особливо на компоти, маринади, варення, мармелад, а також для сушіння (отримують чорнослив високої якості). Транспортабельні, зберігаються одну - два тижні.
Сорти слив Угорка Вангейма.
Сорт західноєвропейського походження, самоплодовий, посухостійкий, але вимагає добре удобрених грунтів. Дерева потужні, швидкорослі, крона густа, широкої округлої форми, володіють високою зимостійкістю. Дозрівання одночасне-в середині серпня. Урожайність висока, 15-20-річні дерева дають до 120 кг плодів.
Плоди середні, неправильно-овальної форми, з деякою опуклістю на середині, тим но-синього кольору, при повному дозріванні покриваються густим восковим нальотом. Шкірочка тонка, щільна, кислувата, легко знімається з плоду. М'якоть темнувато-зелена, щільна, гарного смаку, середньої соковитості, цукриста. Кісточка середня, добре відділяється від м'якоті. Плоди придатні для споживання у свіжому вигляді та для переробки на мармелад, повидло і начинку.
При сушінні дають якісний чорнослив. Добре транспортуються. Сорт районований в Ростовській обл. Краснодарському краї.
Слива Персикова.

Плодоносять на букетних гілочках. Кращі сорти-запилювачі - Угорка ажанская і домашня, Ренклод Альтана. Вступає у плодоношення на 5-6-й рік, але врожаї нерегулярні. Урожайність з 15-20-річних дерев - 50 кг. Дозрівання в основному одночасне - в кінці липня - початку серпня.
Осипання плодів незначне. Плоди дуже Красиві, округлої, злегка плескатої форми, червонуваті або бурі, з дрібними білими точка-ми, вкриті світло-блакитним восковим нальотом, маса по 46 г. Шкірочка товста. М'якоть щільна, жовта; доброго смаку, ароматна.
Кісточка округло-овальної форми, від м'якоті відокремлюється. Плоди придатні і для споживання у свіжому вигляді, і для переробки. Сорт районований в Ставропольському краї, Дагестані та Інгушетії.
Ренклод Альтана.
Опис сорти сливи. Сорт виведений в Чехословаччині від посіву насіння Ренклод зеленого. Дерева сильнорослі, з широкопірамідальною кроною, відносно зимостійкі, проте в суворі зими спостерігається підмерзання квіткових бруньок (в умовах Краснодарського краю). Плодоносить на 4-5-й рік на букетних гілочках. У вологі роки уражаються гниллю та пошкоджуються плодожеркою. Сорт самобесплодний. Кращі запилювачі: Ганна Шпет, Угорка домашня, Угорка італійська і Кирці. Дозрівання щодо дружне - в середніх числах серпня, а в більш північних районах півдня - в кінці серпня або на початку вересня. Врожайність висока: дерева у віці 15-18 років в Краснодарському краї, наприклад, дають до 180 кг плодів. Плоди округлої форми, з плескатим підставою і злегка увігнутої вершиною, темно-червоні або фіолетові, з безліччю точок і сильним восковим нальотом, маса їх по 54 р. Плоди придатні для вживання в свіжому вигляді, особливо для переробки. Сорт районований в Ставропольському і Краснодарському краях, Дагестані.
http://svit-agro.com.ua/sorti-sliv.html