8.26.2014

Бактеріальний опік плодових

Яблуня, вражена бактеріальним опіком
Бактеріальний опік плодових, збудником якого є Erwinia amylovora, надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культур.Erwinia amylovora — грам-негативна паличкоподібна бактерія родини Enterobacteriaceae, облігатний паразит рослин та небезпечний фітопатоген. Збудник уражує близько 170 видів рослин. Найбільшої шкоди завдає рослинам родини Rosaceae. Найчутливішими плодовим культурами до опіку є: грушаяблуняайвасливаабрикосвишняперсикДекоративні тадикоросліглідпірокантагоробинакитайська айваспіреятроянда. Існує виражена сортова різниця в чутливості до захворювання.


Опік плодових уражує квітилисткипагонигілкистовбуркоріньплоди. Квіти в'януть, змінюють забарвлення від природного до коричневого та чорного, засихають, залишаючись на дереві. При теплій вологій погоді на квітках і квітконіжкахспостерігається виділення молочно-білого ексудату. Листки та пагони в'януть, темніють та згодом засихають.
Шкодочинність хвороби виражається в ослабленні дерев, втраті товарної якості плодів та зниженні врожайності, а за сприятливих умов для розвитку хвороби — у повній загибелі рослин. В уражених опіком дерев, віком від 5 до 20 років, спостерігалося в'янення та побуріння пагонів, плодів і листя.
Поширення збудника проходить за допомогою комах-запилювачів (бджолиосиджмелі), мухпопелиць та інших комах. На більш далекі відстані збудника опіку переносять птахи (шпаки). Дощ та вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території.
Передається збудник з садивним матеріалом та прищепами. Вірогідність ураження зростає при недотриманні правил дезінфекції під час обрізки дерев.
  • сильно уражені опіком плодових поодинокі плодові дерева знищують шляхом викорчовування і спалювання їх на місці;
  • при незначному ураженні окремих гілок опіком плодових проводять п'ятиразовий обробіток в період цвітіння плодових деревбордоською рідиною;
  • у період спокою пізно восени роблять обрізку окремих гілок: молодих на відстані 20-25 см від місця ураження, старих — на відстані 10-15 см;
  • як профілактичний захід рекомендується проводити викорчовування дикорослих грушяблунь і глоду, які можуть бути джерелом інфекції;
  • при закладанні нових садів необхідно вибрати стійкі сорти;
  • проводити боротьбу з комахами-переносниками.