3.02.2015

Як сформувати крону "стрімке веретено"

Поради Інтенсивного Саду

Сформоване дерево має масштаб, центральний провідник і відростаючі гілки які рівномірно розміщені по стовбуру через 15-20 см. Біля основи стовбура формуються гілки більшої, а вище - меншої довжини. Цим створюється крона, що має контур подовженого конуса з шириною основи 1-1,5м. і з 20-30-ма відростаючими гілками.
У зв'язку з використанням карликових підщеп і швидкоплідних сортів у перші 4-5 років вегетації застосовується мінімальна обрізка, що сприяє

ранньому плодоношенню дерев. Для посилення рівноваги між процесами росту і плодоношення після 4-5 вегетації обрізування посилюють. У кроні дерев не допускається наявність сильних вертикальних пагонів . у тому числі і сильного центрального провідника, який до висоти 2-2,2 м. формується із пагона конкурента, а потім переводиться па бічну гілку. Для формування крони залишають гілки помірного росту з тупим кутом відходження, що сприяє більш швидкому закладанню плодових утворень
Техніка формування.
Висадженні однорічки вкорочують на різній висоті залежно від сорту і їх висоти. У сортів з помірним ростом саджанці вкорочують на висоті 70-75 см. На кронованих однорічках видаляють пагони з гострими кутами відходження.
Весною'наступного року при наявності сильного конкурен та пагін продовження центрального провідника переводом на конкурент, який у сортів з високою пробуджуваністю бруньок не вкорочують. Бічні ГІЛКИ Гір] достатніх кутах відходження не обрізають. Па кільце видаляють лише гілки, що ростуть вертикально.
На весні третього року проводять слабку обрізку крони, в основному проріджування. Сильний центральні провідник переводиться на більш слабкий конкурент, що сприяє потовщенню стовбура і відростанню гілок, при відсутності конкурента провідник вкорочують. Сильні бічні гілки переводять на зовнішнє бокове розгалуження.
Весною четвертого року і наступних вегетацій дерева обрізають за силою росту і плодоношення попереднього року. Гіри достатньому рості пагонів проводять мінімальну обрізку. Центральний провідник ^ висоті 2-2,2 м. переводять на бокове розгалуження.
Па п'ятий-шостий роки у нижчій частині крону проріджують, вкорочуючи гілки на бокове розгалуження. Обростаючу деревину проріджують і вкорочують плодові утворення на 12-1 '3 для того, щоб викликати утворення більш молодої високопродуктивної деревини. Для формування крони залишають гілки помірноп росту з тупим кутом відходження. що сприяє більш швидкому закладанню плодових утворень.