12.01.2014

Особливості зберігання плодів яблук

В умовах фермерського та приватного садів для зберігання плодів можна використовувати будь-які приміщення, в яких можна підтримувати постійну температуру не вище 5оС і не нижче 0-1оС з вологістю повітря 80-90%. 
 
Краще приміщення - льодовики і льохи, набиті снігом. Придатні також прості земляні погреби, неопалювані приміщення - кімнати, коридори, підвали, де температура взимку не падає нижче мінус 1-2оС.
 
Для того щоб попередити псування плодів під час тривалого зберігання, необхідно проводити ретельну дезінфекцію підвалів, інвентарю та обладнання. Не пізніше ніж за три тижні до завантаження плодів сховище дезинфікують і білять вапном. Після дезінфекції приміщення добре провітрюють і просушують.
 Однією з головних умов успішного зберігання плодів є їх швидке охолодження після знімання. Відомо, що затримка знятих плодів на день за температури 18-20оС скорочує термін зберігання на 10-15 днів. Для різних сортів яблуні температура зберігання плодів повинна бути в межах від +4 до - 1оС. Яблука сортів Антонівка звичайна, Переможець, Богатир вимагають більш високої температури: +2-+4оС, а при більш низьких температурах зберігання захворюють побурінням м'якоті. 
 
altПлоди сортів Пепін шафрановий, Уелс, Північний синап краще зберігаються за температури ± 1оС. У зберіганні для кожного сорту повинна бути певна і постійна температура, перепади навіть у межах 2-3оС викликають інтенсивне дихання плодів, прискорюють процеси перезрівання, знижують лежкість і якість плодів. Небезпечно знижувати температуру нижче -2оС - це може призвести до підмерзання плодів. Для зниження температури в підвалах, льохах та інших приміщеннях без штучного охолодження рекомендується для вентиляції холодне нічне повітря.
 
У плодосховищі важливо підтримувати вологість повітря у межах 85-95%. При більш низькій вологості плоди в'януть, а при вищій - пошкоджуються грибними хворобами. Для контролю за вологістю повітря у середині сховища на рівні 1,5 м від підлоги встановлюють психрометр або гігрограф, і їхні показники щодня реєструють в журналі. Для підвищення вологості повітря застосовують змочування (полив) водою плодів, внесення снігу або льоду, розвішування уздовж стін змочену мішковину. Особливо швидко реагують на низьку вологість повітря і в'януть яблука сортів Бессемянка мічурінська, Коричне нове, Уелс. Адже під час зберігання виділяються ароматичні речовини, етилен та сприяють появі ряду фізіологічних захворювань і пришвидшенню дозрівання плодів. У зв'язку з цим необхідна вентиляція сховища чистим повітрям.
 
Слід пам'ятати, що яблука легко сприймають сторонні запахи, і тому не рекомендується зберігати їх разом з іншими продуктами, що мають сильний запах (картопля, цибуля, часник, апельсини, лимони тощо). У підвалі нижні ящики встановлюють на дерев'яні рейки або решітки. Від стелі залишають 50 см простору, від стін 30-50 см для вентиляції повітря. Пізньо-зимові сорти розміщують далі від входу, осінні і ранньо-зимові - ближче до виходу.
 
У великих промислових плодосховищах яблука, як правило, зберігають у контейнерах ємкістю 220-250 кг плодів, при цьому краще використовується об'єм плодосховища, а завантаження ведеться за допомогою електрокару.
 
Садівники-аматори при невеликій кількості плодів зберігають їх на полицях-стелажах. Яблука укладають в 1-2 шари, що полегшує огляд і вибракування погнивших плодів. Для продовження терміну зберігання плодів і поліпшення їх якості застосовують поліетиленові упаковки. Для цього використовують мішечки ємкістю 2-3 кг, товщиною плівки не більше 0,03-0,04 мм. Охолоджені після знімання плоди першого товарного сорту обережно укладають у пакети плодоніжкою всередину, краї пакета запаюють або щільно зав'язують. Пакети укладають в ящики або на стелажі. Плоди сорту Уелс при зберіганні в ящиках через втрату вологи часто зморщуються і втрачають товарність. При упаковці в плівку вони залишаються свіжими, щільними, соковитими, незморщеними.